sunnuntai 30. syyskuuta 2012

Paistettuja vihreitä vai mitä tomaatteja tomaatteja?

Sain keväällä lahjaksi kahdeksan pientä tomaatintainta. Istutin piharuukkuun. Ja toiseenkin. Ja vielä kolmanteen. Kaksi taimista nuupahti. Toiset kasvoivat, kasvoivat, kasvoivat, kasvoivat, kasvoivat tuottaen tomaatteja kuten pitikin. Tomaatit ovat vaan sinnikkäästi säilyttäneet vihreän värinsä. Luin jostakin, että on myös vihreinä pysyviä lajikkeita ja olinkin jo taipuvainen uskomaan, että tässäpä niitä kai sitten on, ellei "paperipussihoidolla" neljä pientä olisi punastuneet. Ne on jo syöty ja takana oleva hoitopussi on saanut kätkeä sisäänsä seuraavat - vihreän värinsä sinnikkäästi säilyttäen. Nyt pitäisi näille tehdä jotakin? 

 Painoa tällä satsilla on sen verran päälle 5 kiloa, että varsien poiston jälkeen uskon siinä olevan kokolailla tuo 5 kg viherravintoa. Raakanahan nämä taitavat olla myrkyllisiä?

 Säilöntäohjeita etsiskelen siis. Säilötyt vihreät tomaatit muistuvat mieleen jostakin 70-luvun lopun opiskelijakeittiöstä, kun paistettiin maahamme rantautunutta uutta ruokalajia, pizzaa. Ne taisivat tosin olla venäjää opiskelleen kaverin tuomisia silloisesta Neuvostoliitosta. Hyviä! Terveisä vaan, Eeva ja Ilmo, teihin liittyy tuo muisto :)


Koska totaalinen laiskuus iski eilen, käytin päiväni harrastamiseen ja ompelin viisikymppisille "kaksosille" tyyliin sopivat keittiöasut, mekot, essut ja päähineet. Vaaleampi näistä tytöistä tosin asuu siskollani, jonka ottamaa kuvaa käytin ihan ilman lupaa ;)
Tulisivatkohan nämä tytöt kokkausavuksi?Ihmettelen, miksi tähän tekstiin ilmestyi julkaisuvaiheessa paikoin noin suuret rivivälit? No höh!


3 kommenttia:

 1. Tosi hyvin säilyneet viiskymppiset keittiöapulaiset! Ja niin mainiot mekot ja hilkat, vaaleampi tyttö lähettää täältä terveisiä ja kiittää!
  Nyt eikun leipomaan ja ideoimaan. ...Siitä se ajatus sitten lähti...

  t. systeri

  VastaaPoista
 2. Tomaateista en ymmärrä mitään, mutta tulin ihastelemaan kauniita viisikymppisiä. Kauniit ja ajanmukaiset vaatteet neidoilla.
  Tomaattisato on komea. Toivottavasti löytyy toivottu säilöntäohje.

  VastaaPoista
 3. Kiitos! Minustakin tytöt ovat hyvin sieviä ja ahkeran näköisinä aloittelemassa taikinan tekoa ja uunin lämmitystä. Tomaateille löytyi yksi mausteliemeen säilömistä koskeva resepti, jota piti kokeilla. Viikon päästä maistetaan.

  VastaaPoista