tiistai 17. maaliskuuta 2015

Hiiriä ja "hiiriä"

Sunnuntaina lintulaudan alla kävi vieras. 

Metsähiiret hakeutuvat ihmisasumusten lähelle, vinteille ja ulkorakennuksiin talvisin. Tämä ilmestyi vasta kevään tullen. Toivottavasti älyää lähteä, ennenkuin kissat ryhtyvät toden teolla ulkoilemaan.

Onkohan meillä sisälläkin ollut hiiri?


Lankakassin (entinen) kahva


Ulkoiluvaljaisiin kiinnitettävä naru, osina.


Koti"hiiri"
Koska tämä jyrsiminen loppuu?!?!
Kukaan vanhemmista kissoista ei ole harrastanut näin ahkeraa narujen ja nyörien pätkimistä ym. tihutöitä.


tiistai 10. maaliskuuta 2015

Ompelimon tuho ja tukka pois

Nelmi -paran (nukke)koti oli joutunut hyökkäyksen kohteeksi. Ompelimossa oli kaikki irtain heitelty ympäriinsä, pöydän jalka revitty irti ja merkattu terävin hampaanjäljin. Olipahan selvää, kuka oli ollut asialla. Voi surkeuksien surkeus! Nelmi oli menettänyt hiuksensa!

Myös koko päänahka oli revitty irti. Nelmin hiukset olivat tehdyt palasta pitkäkarvaista turkista, letitetty ja solmittu niskaan. Nyt ompelimon lattialta löytyi entinen kampaus! Hiukset kynittynä.  Ilmeiseti syötynä.

Asianosainen esitti viatonta. Ei tietoakaan syyllisyydestä tai  katumuksen osoituksesta. Pelkkää rentoa lepäilyä yhdessä jos toisessakin asennossa. 


Neiti Itämainen katseli televisiosta lastenohjelmia. Tarkasti. 
Late Lammas ja muut muovaillut hahmot vaikuttivat varsin kiinnostavilta.


Mummukissa kävi pari viikkoa sitten silmänpainemittauksessa ja pikaisessa lääkärintarkastuksessa. Paine oli sairaassakin silmässä edelleen normaalin rajoissa. Kiitos säännöllisen tippahoidon , jota kissa inhoaa yli kaiken. 
 Mummukissa on laihtunut kovasti. Eläinlääkärin suosituksesta aloitimme kaliumin lisäämisen ruokaan. Munuaisarvot olivat syksyllä tutkittaessa koholla ja suositeltiin diettiruuan aloittamista. Sepä ei sitten maistunutkaan, kuten ei oikein mikään muukaan. 
Nyt kaliumlisän myötä ruoka on alkanut maitttaa paremmin ja kisu on selvästi pyöristynyt. Enää ei kylkiluut ja selkärangan nikamat tunnu niin selvästi silitettäessä. Kissa on myös selvästi virkeämpi. 
Tällä anovalla katseella yritettiin saada valjaita päälle ja ulko-ovea auki. Sen verran oli tänään kylmä ja pimeääkin jo, etten suostunut hellyttävästä ilmeestä huolimatta. Ilmettä säesti lisäksi nariseva ääni ja tuhahtelu. 
Mummu ei ole mikään sylikissa, mutta ilmeisen tyytyväiseksi muuttui siliteltäessä (ja kohta pääsee saunaan).Leipäkokeilu 
eli löysin käyttökelpoisia manna- ja polentaryynejä, joissa "parasta ennen" oli jo kuitenkin ohi

1 dl mannasuurimoita
1 dl polentaa
päälle kiehuvaa vettä sen verran kuin em. ryyneihin kulhossa imeytyy 
annetaan jäähtyä veden imeytyessä samalla
lisätään "puuroon" lämmintä vettä, niin että siitä tulee löysähköä (mahdolliset kokkareet hienonnetaan samalla)

1 pussi kuivahiivaa sekoitetaan vehnäjauhoihin tai hiivaleipäjauhoihin (n.2 dl)
sekoitetaan reilusti kädenlämpöiseen "puuroon"

suolaa maun mukaan (laitoin n. 2 tl)

Lisätään jauhoja ja vaivataan joustavaksi taikinaksi. Loraus oliiviöljyä vielä joukkoon. 
Nostatetaan lämpimässä paikassa. Tämä taikina oli kulhossa uuniritilällä lämpimällä vedellä täytetyn tiskialtaan päällä.

Taputellaan litteiksi leiviksi uunipellille leivinpaperin päälle. Leivät leivinliinan alla kylmään uuniin, uuniin lämpö 50 astetta tai vähän alle. Kun ovat nousseet tarpeeksi, nostetaan uunipelti pois ja nostetaan uunin lämpö 225 celsiukseen. 
Leivät paistumaan, kun uunissa on riittävä lämpö. Paistetaan kauniin ruskeiksi, n.30 minuuttia. 
Maistui!


Kokeilu kuitataan onnistuneeksi!

sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Naistenpäivän kukat - ja halaus!


Tulppaaneja maljakossa. Eikä kissoja kiinnostanut yhtään!


Näitä meillä oli aina ennen, mutta ei enää moneen vuoteen. Nyt on. Väri on purppura, ei sininen!


Tätä "ämpäriä" ostaessani edellisen kuvan "santtu" lähti mukaan kukkakaupasta. 
Amppelissa asuu kultaköynnös, joka ei myrkyllisyytensä vuoksi sovellu kissan ruoaksi. Ja nehän yleensä maistavat kaikkea!


Tässä akvaariossa asustaa rönsyliljavauva. Katsotaan juurtuuko. Taimi on kissoilta turvassa maljassa vieläpä kirjahyllyn lasin takana. Multaa on niin mielenkiintoista kaivella, tuumivat kissat ja ryhtyvät myös tuumasta toimeen.


Päivä on ollut sateinen ja harmaa, kuten niin moni päivä tätä ennenkin. Noin viikko sitten sain vierailevilta ystäviltäni tämän mm. "auringon", tuulahduksen saapuvasta keväästä. Piristää kummasti tätä harmautta.

Ja naistenpäivän halauksen sai 

NEITI ITÄMAINEN
sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Maaliskuu - kevään alku?

Kalenterin mukaan kyllä. Helmikuu tuntui erityisen lyhyeltä varsinkin työssäolon kannalta. Menihän viimeinen viikko lomaillessa. Hiihtolomaillessa? Lumesta ei juuri tietoakaan, sää tasaisen harmaa. Onko aurinko vielä jossain? Ainakin päivä on pidentynyt mukavasti. Harmaudesta huolimatta sisällä näkee pitkään sytyttämättä valoja.
Ompeleminen on ollut nihkeää jo pitemmän aikaa. Siis tarkkaan ottaen vuosia. Jos joku homma jää kesken, se JÄÄ kesken.
Jouluksi olin aikeissa ommella italialaisesta miesten pukuvillasta liivihameen. Se asui sovitusnuken päällä yli kaksi kuukautta. Lopulta pakotin itseni vuorittamaan ja vetoketjuttamaan sen. Ihan hyvä tuli.


 Perussuora malli, holkkihihan tyyliset kädentiet ja "savupiippukaulus"  Pussiin vuoritettu.  Koekäytetty jo.

Tämä tosin vie voiton. 

Puuttuu vieläkin napinlävet ja napit. Jäi kesken pari VUOTTA sitten, kun ompelukone kieltäytyi tekemästä yhtään siistiä napinläpeä ja huollon jälkeen olikin jo kevät ja tämän aika oli ohi. Miksi sitten ei viime talvena napannut? Jaa-a...

Nyt teen vaikka kesä tulisi. Ehkä jo huomenna tai ylihuomenna tai ensi viikolla... Mutta teen.


Dementia? Olin luvannut kaverille tehdä takkimekon puuvillakankaasta joskus viime kesänä kai. Syksyllä hän sitten kiikutti kangaslöytönsä lupaukseni lunastamiseksi. "Ei kiirettä" -saatesanoin. Laitoin kankaan paketteineen kaappiin - ja unohdin sinne. Löysin tammikuussa ja tunnustin huonomuistisuuteni. Enhän ollut ottanut mittojakaan hänestä. Ei kiirettä! Mittasin kuitenkin. Lomaviikon päätteeksi piirsin kaavat ja polkaisin koneen käyntiin. Huomenna luovutan pois.


Vielä vanhempia kesken jääneitä töitäkin löytyy. Neuloin kauluksen villapaitaan, joka on odottanut kokoamistaan (kappaleet siis neulottuna - koneella - ja vieläpä kuviot kirjottuna valmiiksi) tuota noin... 10 - 15 vuotta! Siististi viikattuna turkoosiin muovilaatikkoon, jossa on ääh, toinenkin keskeneräinen tekele. Puuvillalangasta. Jälkimmäinen taitaa päätyä kerälle. Kuvan villapaidasta julkaisen, kun saan hihat kiinni ja sivusaumat umpeen. Tänä talvena. Eikun keväänä. Voihan olla vaikka juhannuksena kylmä?


Leipominen sen sijaan on paljon nopeampaa!

Sain erittäin mieluisia vieraita viime viikolla ja tarjosin heille mukaelman lapsuuteni lihapiirakasta kalatäytteellä. Sämpylätaikina kaulitaan levyksi ja sisään leivotaan riisi/liha- tai kalatäyte. Paistetaan uunissa ja leikataan kypsänä viipaleiksi tarjolle. Ei katkaista pelliltä nostettaessa kolmeksi epämääräiseksi palaksi, kuten minä tein. Maku ei kaikonnut onneksi.
Lisäksi tarjolla oli tyrnimoussea mutakakkupohjalla. Eihän sekään ihan onnistunut. Pohja olisi pitänyt  laittaa  paistopinta alaspäin. Olettaisin, että päällinen olisi silloin pysynyt kiinni pohjassa. Kokeilen uudelleen joskus. Maku oli ihan ok.

 

Puolet jo syöty tässä vaiheessa. 


Vielä kissaterveiset:


 Pallopäät saunovat. Aina ihmisten ollessa saunassa 1-3 kissaa päivystää oven takana. Heidän vuoronsa on viimeisenä.
Neiti Itämainen tyytyi tällä kertaa loikomaan kylpyhuoneessa laudeliinakorissa.

Mummukissa sai viime lääkärikäynnillä silmänpainemittauksen ohessa ohjeet syödä kaliumia. Vähän arvelutti lisäravinteen saaminen mummun elimistöön ruuan seassa. Hyvin kuitenkin Renalzin häipyi kupista ja mummu vaikuttaa pirteämmältä! 

Mukavaa maaliskuuta ja toivottavasti pian koittavaa kevättä!


toivottaa lomanlopetusloikoilija ja karvakaveri.